Politie Den Haag waakzaam ondanks verboden demo

Samenleving
door anp
zondag, 28 juni 2020 om 3:58
politie den haag waakzaam ondanks verboden demo1593309854
De politie in Den Haag is waakzaam en alert, zondag op eventuele demonstranten of relschoppers die ondanks een verbod toch naar de stad komen. De politie roept mensen op vooral thuis te blijven. "Kom niet naar Den Haag", luidt de oproep. Korpschef Paul van Musscher zei eerder bij de NOS dat er desnoods "handhavend wordt opgetreden".
De demonstratie tegen de coronamaatregelen was aangekondigd en zou op het Malieveld in Den Haag zijn. Waarnemend burgemeester Johan Remkes verbood het protest, hij vreesde voor opnieuw "ernstige wanordelijkheden" zoals vorige week na een soortgelijk protest in de stad ontstonden. Daar moest de ME aan te pas komen. Die voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden "doorgesnoven hooligans" misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen.
De initiële organisator van het protest van deze zondag, de groep Viruswaanzin, heeft inmiddels ook opgeroepen niet te komen demonstreren. De groep spande eerst een kort geding aan tegen het verbod. Nadat zaterdag de rechtbank had laten weten vast te houden aan het verbod, zei Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols "geen herhaling" te willen "van de rellen van vorige week". Viruswaanzin verzet zich tegen de coronaregels. In totaal werden vorig weekend 425 mensen gearresteerd.
Het overgrote deel werd dezelfde dag of in de nacht heengezonden met een afdoening op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom). Van de elf verdachten die zondag werden opgepakt voor openlijke geweldpleging zit er nog een vast. De rest is heengezonden, maar blijft wel verdachte in dit onderzoek. Zaterdag hield de politie nog een man aan die verdacht wordt bij de ongeregeldheden betrokken te zijn geweest.