Pompeo belt Deense minister over rel Groenland

Samenleving
door anp
donderdag, 22 augustus 2019 om 2:12
pompeo belt deense minister over rel groenland1566433456
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft woensdag telefonisch gesproken met zijn Deense collega over het afzeggen van een bezoek aan het Scandinavische land door president Donald Trump. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat dat in een verklaring weten.
Tijdens dat gesprek is onder andere "de versterking van de samenwerking met het Koninkrijk Denemarken - inclusief Groenland - in het noordpoolgebied" aan bod gekomen. Verder heeft Pompeo tegen minister Jeppe Kofod zijn waardering uitgesproken voor de bijdragen van Denemarken op het gebied van veiligheid op het wereldtoneel.
Trump annuleerde dinsdag zijn aanstaande bezoek in september aan Denemarken nadat de premier van het land, Mette Frederiksen, zijn plan om Groenland te kopen, "absurd" had genoemd. Het ministerie in Washington spreekt in de verklaring overigens van "uitstel" van het bezoek.
Het kopen van Groenland was slechts een idee, zei Trump woensdag, eraan toevoegend dat respect moet worden getoond aan de Verenigde Staten. Het eiland met circa 58.000 inwoners heeft een autonome status binnen het Koninkrijk Denemarken.