Premier Japan herdenkt doden WOII met offer aan omstreden tempel

Samenleving
door anp
zaterdag, 15 augustus 2020 om 5:18
premier japan herdenkt doden woii met offer aan omstreden tempel1597461861
De Japanse premier Shinzo Abe heeft een ritueel offer gestuurd naar de omstreden Yasukuni-tempel, waar de Japanse oorlogsdoden worden geëerd. Het is zaterdag 75 jaar geleden dat Japan capituleerde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Abe kwam niet persoonlijk naar de tempel omdat hij met een dergelijk bezoek de woede op de hals zou halen van China en Zuid-Korea. In de tempel worden namelijk ook veroordeelde oorlogsmisdadigers geëerd. Voor de twee buurlanden is de tempel dan ook een symbool van de militaire agressie van Japan tijdens de oorlog.
Twee leden van het Abe's kabinet brachten wel een bezoek aan de Yasukuni-tempel. Namens de premier heeft een parlementariër van de regerende LDP-partij zijn respect overgebracht. Sinds 2013 heeft Abe de tempel niet meer bezocht.
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei tijdens een toespraak in zijn eigen land dat zijn regering altijd bereid is om met Japan in dialoog te treden over historische geschillen. Het land viert zaterdag dat het in 1945 bevrijd is van Japan dat sinds 1910 over het Koreaanse schiereiland heerste. Zuid-Korea en Japan hebben nauwe economische banden, maar het Japanse koloniale verleden ligt nog altijd gevoelig.
Ook in Nederland wordt zaterdag stilgestaan bij de capitulatie van Japan, waardoor de Tweede Wereldoorlog ook in voormalig Nederlands-Indië ten einde kwam. Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de herdenking, die wordt gehouden bij het Indisch Monument in Den Haag.