PvdA: weg met doorstroomdrempels onderwijs

Samenleving
door anp
dinsdag, 01 november 2016 om 8:43
pvda weg met doorstroomdrempels onderwijs1477986278
De PvdA wil de drempels afschaffen die leerlingen belemmeren door te stromen naar een hoger onderwijsniveau. De partij wil een doorstroomrecht voor leerlingen in de wet opnemen, zodat scholen geen extra voorwaarden meer kunnen opwerpen voor deze leerlingen. GroenLinks pleit daar al langer voor.
Laatbloeiers krijgen nu vaak geen kans om naar een hogere trede van de onderwijsladder te klimmen, waarschuwt Tweede Kamerlid Joyce Vermue. Wie van de mavo naar de havo wil overstappen moet bijvoorbeeld vaak een cijfergemiddelde van 6,8 overleggen. Vermue wil af van die hordes. Scholen stellen de extra eisen omdat ze bang zijn dat leerlingen het een stapje hoger toch niet redden en dan hun slagingspercentages drukken, denkt zij.
Volgens Vermue moeten scholen daarom niet langer gestraft worden voor leerlingen die toch te hoog hebben gegrepen, maar worden beloond voor het bieden van gelijke kansen aan alle leerlingen. De Onderwijsinspectie moet scholen voortaan niet op de resultaten, maar op kansrijkheid beoordelen.