Racen in de woestijn

Samenleving
door Admin
zondag, 08 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Helaas wordt het prot-chr. ochtendblad Trouw niet of nauwelijks in het Arabische werelddeel bezorgd. Zaterdag maakte Trouw de lijst van de honderd duurzaamste Nederlanders bekend, een ranglijst van de allervroomste landgenoten die dag en nacht in de weer zijn met de natuur en al hetgeen haar bedreigt. Maar wat gebeurt er intussen ver weg, op het Saoedische schiereiland? The New York Times beschrijft hoe jonge mannen zich tegen middernacht in de stad Jidda verzamelen op een stuk asfalt tussen de woestijn en de zee. Ze gaan met hun auto’s racen, de onverlaten, geïnspireerd door films die zulke wedstrijden al vaker hebben vertoond.
Het gaat er gevaarlijk aan toe en soms vallen er doden bij deze races, maar populair zijn dit soort gebeurtenissen wel. Jonge mannen en vrouwen zijn in Saoedi Arabië strikt van elkaar gescheiden en allerlei modern vertier is verboden, en zo is dit een van de weinige manieren om aan de verveling te ontsnappen. Op sommige delen van het traject gaan ze wel tweehonderd kilometer hard in hun Corvette's of in hun opgevoerde Subaru’s of Nissan’s.
Aan het eind van de nacht, om een uur of vijf, houden de deelnemers het voor gezien. Op het circuit hangt een lucht van verband rubber en als iedereen vertrekt, blijven nog slechts wat Pakistaanse immigranten achter. Om de rotzooi op te ruimen.