Ramptoeristen massaal naar IJsland

Samenleving
door Admin
zondag, 11 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een ramp die anderen overkomt, wordt dikwijls gezien als een buitenkansje.
Langzaam rijden op de snelweg betekent soms: dadelijk zien we links de gevolgen van een flinke aanrijding en daar houdt iedereen graag even voor in.
Niet lang geleden ging Welingelichte Kringen - ook op een zondagochtend - hier in Amsterdam om de hoek eens even kijken naar een fikse brand en menige vader met zijn kleine zoon was al gearriveerd op de plek des onheils - waarbij niet helemaal duidelijk was wie dit nou het mooiste vond, de vader of de zoon. Gelukkig zijn we tegenwoordig rijker dan ooit en hoeven we voor wat ramptoerisme niet op een kilometer meer of minder te kijken. Gevolg: de uitbarstingen van de Fimmvorduhals-vulkaan op IJsland trekken veel bekijks. Een lokale ondernemer spreekt al van een 'toeristische eruptie.' De vulkaan bevindt zich middenin het mooiste en meest woeste berggebied van het land en helicoptervluchten over de krater zijn derhalve bijzonder gewild. Volgens de politie zijn inmiddels zo'n 10.000 toeristen gearriveerd en de lokale hotel- en restaurantbranche kijkt tevreden toe hoe de massa's op hun verlaten eilanden afkomen.
Dat bezoek van de vulkaan niet van gevaar is ontbloot, maakt de attractie alleen maar groter; 1 echtpaar is ter plekke al doodgevroren en dat is misschien wel de best denkbare reclame voor een spannnende trip naar het hoge noorden. Uit heel Europa vliegen de reizigers naar IJsland toe en dan te bedenken dat een nog veel grotere vulkaan, de Katla, bijzonder onrustig is en ieder moment tot een uitbarsting kan komen.