Neonazi's uit de VS lekten ook mails Macron als steun aan Le Pen

Samenleving
door anp
zondag, 07 mei 2017 om 3:30
rechtse activisten vs lekten ook mails macron1494121029
Extreemrechtse activisten in de Verenigde Staten hebben geholpen met het snel verspreiden van de grote hoeveelheid data afkomstig van een hack van de computer op het campagnebureau van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron.
Onderzoekers van het Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab ontdekten zaterdagavond dat de gestolen gegevens razendsnel op allerlei Twitteraccounts werden gezet en zo verspreid konden worden. Wie de activisten precies zijn is niet bekendgemaakt. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang. Ook Rusland wordt verdacht van betrokkenheid bij de digitale diefstal.
Binnen drie uur werden 47.000 tweets geplaatst met de hastag #MacronLeaks. De eerste die een tweet verstuurde was Jack Posobiec, een schrijver van de extreemrechtse Amerikaanse site The Rebel TV. Hij voerde vorig jaar ook campagne voor presidentskandidaat Donald Trump.
Posobiec ontkende dat hij achter de grootschalige geautomatiseerde verspreiding van de tweets zat. Hij zou naar eigen zeggen alleen een bericht over de hack afkomstig van de site 4chan via Twitter gedeeld hebben.
Franse media mochten de inhoud van de gelekte e-mails van het campagneteam van Macron niet publiceren en hebben dat zaterdag ook niet gedaan. Publicatie werd door de de Franse kiescommissie gezien als een misdaad.
Zondag mogen 47,5 miljoen Fransen naar de stembus voor de verkiezing van een nieuwe Franse president.