Ritalin: van geneesmiddel naar kindercoke

Samenleving
door Jeannette Krasdonderdag, 01 oktober 2015 om 9:38
welingelichtekringen header 1
ADHD'ers kunnen zich door Ritalin beter concentreren en ze worden er rustiger van in hun hoofd. Maar voor wie geen ADHD heeft werkt het middel juist opwekkend, zoals een milde versie van cocaïne of speed. Het wordt dan ook veel gebruikt als partydrug, dan gekscherend kindercoke genoemd, schrijft De Volkskrant.
Je krijgt er een praatkick van en blijft nog uren wakker. "Ik heb gehoord dat Ritalin wordt gebruikt in het feestcircuit en door studenten bij het maken van toetsen", zegt Gigi van de Loo, kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter, een Nederlandse instelling gespecialiseerd in ADHD. "Je kunt eraan verslaafd raken, maar dan moet je het middel snuiven of spuiten"
Maar de kans dat jongeren massaal verslaafd raken aan Ritalin is volgens de psychiater niet groot. "Als partydrug is de kans op verslaving kleiner dan bij roken, wiet en alcohol." Maar je moet er niet te veel van nemen. Van de Loo: "Dan slaat je hart op hol en word je heel hyper. Een te hoge dosering is vooral erg onplezierig."
Methylfenidaat, de werkzame stof van Ritalin, remt de heropname van dopamine en noradrenaline. Bij ongeveer 70 procent van de kinderen en adolescenten met ADHD die het middel nemen, heeft het een positief effect op hun concentratie, activiteit, impulsiviteit en agressiviteit. Het aantal uitgeschreven recepten is tussen 2000 en 2010 gestegen van 178.000 naar 980.000.
Bron(nen): De Volkskrant