Roemenië, hier heb je je zigeuners terug

Samenleving
door Adminzaterdag, 21 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Franse regering is bezig honderden zigeuners over de grens te zetten en terug te sturen naar het land van herkomst (Roemenië), zelfs het feit dat NRC Handelsblad (2de link) hiertegen protesteert heeft tot op heden niet geholpen. Wat denken de Roemenen hiervan? The Economist ging ter plekke kijken. Allereerst wordt de actie gezien als een goedkope stunt van Nicolas Sarkozy die zijn populariteit probeert op te krikken. Verder verwacht men niet heel veel heil van de actie die met oprotpremies gepaard gaat; de zigeuner die vertrekt krijgt 300 euro, per kind kan hij op 100 euro rekenen.
Eigenlijk is dit een nieuwe bron van inkomsten voor zigeuners, oppert iemand. Om te voorkomen dat men zo steeds maar geld kan ophalen, worden bij vertrek uit Frankrijk vingerafdrukken gemaakt.
De Roemeense regering houdt zich redelijk koest, bang als ze is dat Roemenië dadelijk niet mee mag doen aan het Schengen-verdrag. De beslissing hierover valt in maart aanstaande.
Verder is het de bedoeling dat de regering alles op alles zet om zigeuners (schattingen lopen uiteen van 530.000 tot 2,5 miljoen) te laten integreren in de eigen samenleving.
Zou daar ook iets van komen? Alleen al het feit dat niemand blijkbaar weet hoeveel zigeuners ongeveer in Roemenië wonen, zegt al genoeg.