Rosé op het terras? Nee, deze zomer drinken we kruidige oranje wijn

Samenleving
zaterdag, 16 juli 2022 om 8:56
anp 51865903
Op een warme zomermiddag op het terras hebben we de rosé al langer ingeruild voor een Aperol of gin-tonic. Maar ook die drankjes kennen we nu wel. Oranje wijn is deze zomer een geliefde bestelling.
Maar wat is het? Wijnconnaisseur Iphy legt uit bij HLN: "Oranje wijn wordt gemaakt door hetzelfde proces als rode wijn, maar dan toegepast bij witte druiven. Bij witte wijn worden de witte druiven geperst en wordt het sap meteen gescheiden van de schillen, de pitten en de steeltjes. Bij rode wijn blijft het sap even macereren, of weken, met de schillen, pitten en steeltjes. Als je dat proces toepast op witte druiven, krijg je dus orange wine. Letterlijk, want het sap krijgt een geel tot oranje kleur.”
Maar de smaak is niet te vergelijken met witte of rode wijn. “De schillen en pitten beïnvloeden het smaakpatroon omdat ze tannines afgeven. In rode wijn zitten ook tannines, maar ik vergelijk het met de tannines in thee. Wanneer je een kop koude thee drinkt, krijg je een droog, zacht samentrekkend gevoel in je mond. Een beetje bitter. Maar oranje wijn kan ook heel verfrissend zijn. Fruitig. Kruidig. Aromatisch. Veel voller en intenser van smaak.”