Senaat beslist over strengere pensioenregels

Samenleving
door anp
maandag, 15 december 2014 om 4:58
senaat beslist over strengere pensioenregels1418616007
De Eerste Kamer debatteert maandag en dinsdag over het aanscherpen van de spelregels voor pensioenfondsen. Volgens het kabinet moeten de fondsen grotere financiële buffers aanhouden om te voorkomen dat ze straks opnieuw hun pensioenen moeten korten.
De nieuwe regels zijn omstreden. De pensioenfondsen vinden ze te streng. Ze vrezen dat ze de pensioenen de komende jaren niet meer aan het prijspeil kunnen aanpassen.
Ook Eerste Kamer is kritisch. Aanvankelijk leken de Senatoren de behandeling van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) uit te stellen, waardoor de beoogde ingangsdatum van 1 januari in gevaar kwam. Op de valreep besloten ze het toch nog op tijd te bespreken.
Ingewijden verwachten dat een meerderheid van de Senaat uiteindelijk zal instemmen met de nieuwe regels. Waarschijnlijk zal Klijnsma wel moeten toezeggen dat de rekenrente voorlopig op het huidige peil van 4,2 procent blijft. De rekenrente bepaalt hoe pensioenfondsen er op termijn financieel voorstaan. In de plannen van Klijnsma zou de rente lager uitvallen.