Tijdens pandemie zakt mentale gezondheid Nederlanders naar dieptepunt in twintig jaar

Samenleving
vrijdag, 03 september 2021 om 5:50
121335471 m
De psychische gezondheid van Nederlanders bereikte in het eerste halfjaar van 2021 het laagste punt sinds 2001, toen het CBS de eerste meting deed. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn mensen minder goed geluimd. Jongvolwassenen voelen zich het vaakst somber.
Jongeren van 18 tot 25 jaar hebben de laagste mentale gezondheid. Een kwart van hen voelde zich in de eerste helft van dit jaar psychisch ongezond. Dat is 10 procent meer dan gemiddeld over 2020.
Het CBS heeft Nederlanders vorig jaar gericht gevraagd of zij zich minder goed voelden dan voor de coronacrisis. Dat bleek inderdaad het geval. Ruim een kwart voelde zich bijvoorbeeld eenzamer. Bovendien kwamen ook gevoelens van angst, somberheid en stress meer voor. De onderzoekers beschikken nog niet over zulke gegevens van 2021. Daarom is het volgens hen “niet eenduidig vast te stellen” of corona nu weer de veroorzaker is van de afnemende psychische gezondheid.
Niet iedereen heeft psychisch te lijden onder de coronacrisis. Sommige mensen zitten juist beter in hun vel. Ze voelen zich minder vaak eenzaam of angstig en ervaren ook minder stress.
Bron(nen): HLN