Timmermans vertrekt, Koenders komt

Samenleving
door anp
vrijdag, 17 oktober 2014 om 4:15
timmermans vertrekt koenders komt1413512182
Bert Koenders neemt vrijdag de plaats in van Frans Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken. Minister-president Mark Rutte ontvangt de huidige VN-gezant in Mali om halftien voor een 'sollicitatiegesprek'. Timmermans vertrekt naar de Europese Commissie.
Timmermans zal ontslag nemen en Koenders zal als alles goed gaat vrijdag door koning Willem-Alexander worden beëdigd. Het is de tweede keer dat Koenders als minister zijn intrek neemt in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van 2007 tot 2010 bood het hem onderdak als minister voor Ontwikkelingssamenwerking.
Koenders keert hiermee terug naar het Binnenhof waar hij jaren actief is geweest. Zijn carrière begon er in de jaren tachtig als politiek medewerker bij de PvdA-fractie. In 1998 werd hij Tweede Kamerlid voor de sociaaldemocraten. Na zijn ministerschap vertrok hij naar Afrika. Daar zat hij voor de VN in Ivoorkust en Mali.
Hij moet op Buitenlandse Zaken de daar bijzonder populaire Timmermans opvolgen. Buitenlandwoordvoerders verwachten dat er met Koenders wat meer aandacht voor Afrika komt. Verder zullen de crises in het Midden-Oosten, het conflict in Oekraïne, de afronding van de ramp van vlucht MH17 en het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016 veel aandacht eisen.