'Top OM gegijzeld in gesloten cultuur'

Samenleving
door anpdinsdag, 20 november 2018 om 13:55
top om gegijzeld in gesloten cultuur1542718575
,,De cultuur van het Openbaar Ministerie (OM) is hiërarchisch en vaak gesloten, anonimiteit en eenzaamheid liggen op de loer. Aan de top houden meerdere mensen elkaar gegijzeld, omdat ze elkaar te goed kennen.'' Dat zegt vertrekkend chef Bureau Integriteit Kitty Nooy in het personeelsblad Opportuun. Nooy heeft veertig jaar bij het OM gewerkt.
,,Er werken hier geweldige, bevlogen, hardwerkende en integere mensen. Maar integriteit is heel hard werken'', zegt ze. Wie zich niet gezien en onvoldoende gehoord weet, staat volgens haar geïsoleerd en kan niet op een integere en transparante manier werken. Nooy, die haar functie sinds 2010 vervulde, spreekt van een ,,afrekencultuur'' en zou dat veranderd willen zien in een ,,aanspreekcultuur''.
In een reactie op het interview zegt het OM dat een commissie ,,onderzoek doet naar verschillende kwesties rondom personeelsaangelegenheden. Het College van procureurs-generaal heeft daar zelf de opdracht voor gegeven'', aldus een woordvoerster. ,,De uitkomsten zullen dan ook zeer serieus ter hand worden genomen.''