Trump wilde Hillary Clinton en FBI-chef Comey laten vervolgen

Samenleving
door anp
woensdag, 21 november 2018 om 5:45
schermafbeelding 2018 11 21 om 55239 am
De Amerikaanse president Donald Trump wilde het ministerie van Justitie opdragen om vervolging in te stellen tegen zijn twee politieke rivalen, presidentskandidaat Hillary Clinton en voormalig FBI-directeur James Comey. Zijn toenmalige adviseur op het Witte Huis, Don McGahn, heeft hem dit echter afgeraden, meldt The New York Times op basis van twee bronnen.
Adviseur McGahn antwoordde de president met een memo waarin hij de gevolgen voor Trump schetste, mocht die opdracht geven tot vervolging. Die liepen uiteen van een weigering van het ministerie van Justitie tot het besluit van het Congres om over te gaan tot een afzettingsprocedure van de president, omdat hij kon worden beschuldigd van machtsmisbruik
Volgens de krant is het niet bekend of Trump de memo heeft gelezen of dat hij verder heeft gevraagd om vervolging. Het Witte Huis heeft niet op het artikel gereageerd. McGahn liet via een advocaat weten dat de president, zover hij het zich kon herinneren, nooit heeft opgedragen dat iemand Clinton of Comey moest vervolgen.