Tweespalt tussen kinderen Ruinerwold

Samenleving
door Gerard Driehuisvrijdag, 29 november 2019 om 6:25
hh 400215986
Heeft de vader - die dacht dat hij god was - zijn kinderen in Ruinerwold seksueel en anderszins misbruikt? De 4 oudste kinderen vinden van wel, de vijf jongste vinden van niet. De kinderen van Gerrit Jan van D., die zijn gezin jarenlang vasthield in het Ruinerwold, hebben twee uiteenlopende verklaringen naar buiten gebracht.
De verklaringen werden gisteren naar buiten gebracht door Jessica Villerius, die een documentaire met de vier oudste kinderen maakt. Eerder die dag had het openbaar ministerie (OM) laten weten dat de 67-jarige vader van het gezin verdacht wordt van seksueel misbruik. Hij zou twee van zijn drie oudste kinderen hebben misbruikt. De oudste drie verlieten eerder het gezin en woonden niet meer op de boerderij
"Wij herkennen ons in de tenlastelegging en vertrouwen op een goed rechtsverloop", laten de vier oudste kinderen weten, onder wie ook de 25-jarige man die ontsnapte, een café in Ruinerwold binnenstapte en de hele zaak aan het rollen bracht.
Van D. zag zichzelf behalve als een groot profeet, zo blijkt uit de persoonlijke documenten waaruit De Telegraaf citeert. En later zelfs als God zelf. Religieus was hij compleet bezeten. Hij drong, zo is het beeld in het strafdossier, zijn extreme evangelie op aan zijn negen kinderen en de naaste medewerkers van zijn houtbedrijf.
De 67-jarige bebaarde vader was ervan overtuigd dat hij kon schuiven met geesten. Hij kon ze uit lichamen halen, en vervolgens transporteren naar andere lijven als hem dat zo uit kwam. Eventueel gebruikte hij daarvoor een ritueel zwaard.