Update: Geheime software op miljoenen smartphones onderschept sms-berichten

Samenleving
woensdag, 30 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
George Orwell had het niet kunnen bedenken. Op miljoenen smartphones van Blackberry, Nokia en Android draait op de achtergrond software mee die niet kan worden uitgezet, niet zichtbaar is voor de gebruiker en alle sms-berichten en allerlei overige informatie doorstuurt naar de makers van de software Carrier IQ.
Officieel is de software bedoeld voor kwaliteitscontrole door de fabrikanten of de telecomoperators. Wat er in werkelijkheid met al deze data gebeurt is onduidelijk.
Het bestaan van de software was niet bekend tot de 25-jarige Trevor Eckhart dit vorige week naar buiten bracht via o.a. publicaties op YouTube.
Al eerder dit jaar kwam Apple in opspraak vanwege het doorzenden van locatiegegevens via de iPhone. Vergeleken hier mee was dat schandaal een lachertje.
carrier iq flow chart 640x488
Onderstaande video laat zien dat de software gegevens logt elke keer als er een toets wordt ingedrukt, sms teksten logt en doorzend (rond minuut 12) en zelfs alle zoektermen uit de browser doorzend naar een obscuur bedrijf in amerika.
De makers van de software ontkennen overigens niet dat er gegevens worden vastgelegd. Wel ontkennen zij dat er privacy gevoelige informatie en "keystrokes" worden vastgelegd. Eerdere juridische acties tegen Trevor Eckhart hebben zij echter weer ingetrokken.
(update) Volgens Tweakers.net zijn er geen meldingen van het gebruik van Carrier IQ in Nederlandse Android-toestellen. Tweakers meldt ook dat Nokia zegt geen gebruik te maken van Carrier IQ. (update) KPN laat ook weten nooit van Carrier IQ te hebben gehoord en er dus geen zaken mee te doen.
Bron(nen): Wired