Van der Burg kritisch over gemeenten die asielzoekers weren: 'Je wilt je collega's toch helpen?'

Samenleving
door anp
zaterdag, 16 juli 2022 om 4:09
van der burg kritisch over gemeenten die asielzoekers weren1657938115
Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is verbaasd en teleurgesteld dat sommige gemeenten ondanks de opvangcrisis in aanmeldcentrum Ter Apel niet bereid zijn asielzoekers op te vangen. In een interview met Trouw hekelt hij het gebrek aan solidariteit bij sommige lokale bestuurders.
"Als je ziet hoe Ter Apel worstelt, dan denk ik: dan is het toch ook een kwestie van onderlinge solidariteit? Je kunt kritiek hebben op het kabinet, of op het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), op iedereen. Maar je wilt toch ook gewoon je collega-raadsleden en wethouders helpen? Ik had daarin echt meer verwacht", zegt de staatssecretaris tegen de krant.
Het kabinet heeft de Tweede Kamer vorige week in een brief laten weten met een wet te komen om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. Van der Burg zegt verbaasd te zijn dat een dergelijk middel ingezet moet worden. "Ik weet best dat je nooit van alle gemeenten toestemming krijgt om een asielzoekerscentrum te openen. Dat is een utopie. Maar we vinden met elkaar dat we asielzoekers moeten opvangen. Niet iedereen is het daar mee eens, dat weet ik ook wel, maar een meerderheid van de bevolking wil echte vluchtelingen opvangen. Dan denk ik van: ‘ja, jongens, dan moet je dat ook met elkaar regelen’."
De bewindsman vindt dat het huidige opvangsysteem niet meer voldoet. "De huidige situatie, met noodopvang en crisisnoodopvang, is een erfenis uit het verleden. We zullen naar een totaal andere manier moeten om de zaken te regelen."
Volgens hem moet ervoor worden gezorgd dat de gewone asielzoekerscentra een bezetting hebben van negentig procent. "Dan kun je een piek in de asielinstroom opvangen in de bestaande capaciteit. Als er geen piek is, kun je andere groepen huisvesten die ook snel tijdelijk een woning nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan studenten, of mensen die een woningbrand hebben gehad."