Generaal Van Uhm pakt onrust brandweer Amsterdam aan

Samenleving
door anp
dinsdag, 07 augustus 2018 om 17:11
van uhm pakt onrust brandweer amsterdam aan1533656410
AMSTERDAM (ANP) - Generaal b.d. Peter van Uhm gaat de Amsterdamse brandweer helpen de problemen rond de modernisering en de daarmee gepaard gaande bedreigingen en onrust in het korps aan te pakken.
De voormalige Commandant der Strijdkrachten wordt ingezet als onafhankelijk en strategisch adviseur, schrijft burgemeester Femke Halsema in een dinsdag aan de gemeenteraad verzonden brief.
Halsema noemde eerder de bedreigingen aan het adres van brandweercommandant Leen Schaap onacceptabel. De Amsterdamse brandweerbaas heeft aangifte gedaan van doodsbedreigingen, die door het Openbaar Ministerie worden onderzocht.
Brief
In haar brief constateert Halsema dat ,,verandering van de gesloten, interne cultuur effectief wordt tegengehouden door een kleinere groep en het verzet in enkele gevallen ontaardt in onacceptabele intimidatie en bedreiging''.
Hoewel in het streven naar modernisering reeds een aantal stappen is gezet, dreigt die voortgang te stagneren, is er aanhoudend verzet en is sprake van gespannen interne verhoudingen. Van Uhm heeft volgens Halsema grote ervaring opgebouwd ,,met complexe, hiërarchische organisaties en de gesloten, naar binnen gekeerde cultuur die kan ontstaan bij risicovol, gevaarlijk werk''.
De oud-generaal heeft de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de staat van de modernisering van de brandweer en indien noodzakelijk maatregelen voor te stellen om de voortgang ervan te bespoedigen. Dat doet Van Uhm in de periode van 20 augustus tot eind november. In de tussentijd zal hij zijn bevindingen rapporteren aan de burgemeester en de brandweercommandant. Daarna schrijft hij een eindadvies.