Veel acteurs klussen bij om rond te komen

Samenleving
dinsdag, 27 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een fysiotherapeut verdient het dubbele”, zegt actrice Halina Reijn. „Als ik het voor het geld zou doen, zou ik allang ontslag hebben genomen, om in Duitse films te gaan spelen. Dat verdient veel beter. Maar van spelen bij Toneelgroep Amsterdam word ik het gelukkigst.”
Halina Reijn is nog redelijk goed af – mede dankzij bijverdiensten als tafeldame in De Wereld Draait Door en als columnist – schrijft NRC, maar Nederlandse acteurs verdienen niet veel. Met acteren verdienen ze gemiddeld 1.150 euro netto per maand. Met andere baantjes rekken ze dit op tot gemiddeld 2.000 per maand, ongeveer een onderwijzerssalaris.
Ze verdienen vooral bij met achter de bar staan, avondjes presenteren, schrijven, muziek maken en communicatietrainingen geven. De gemiddelde acteur is rond de veertig, woont in Noord-Holland, heeft op een toneelschool gezeten, en is zelfstandige. Wekelijks besteedt hij of zij 22 uur aan acteren en 12 uur aan ander werk. De vele reis-en wachturen zijn niet in het rapport opgenomen.
In een werkjaar van 253 dagen acteert hij 110 dagen, doet hij 50 dagen ander werk, en is 37 dagen werkloos. Slechts 20 procent heeft een baan bij een toneelgezelschap. De selecte groep tv-acteurs verdient veel meer dan de theateracteurs. De theateracteurs verdienen jaarlijks 24.000 netto met 175 dagen acteren. De tv-acteurs verdienen 36.000 met 157 dagen.
Uit het onderzoek blijkt dat de helft 500 tot 750 euro per draaidag krijgt.