De Ruzie is begonnen: vertrekkend PvdA-Kamerlid Vos hekelt partijtop

Samenleving
vrijdag, 17 maart 2017 om 6:35
vertrekkend pvda kamerlid vos hekelt partijtop1489729036
Vertrekkend PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft hard uitgehaald naar de top van zijn partij. ,,Onze partijvoorzitter wilde terug naar de 19e eeuw, terwijl we leven in de 21e eeuw'', schrijft de politicus vrijdag in een brief aan de Volkskrant. Vos is niet de enige broedermoorden aar binnen de PvdA. De afdeling Enschede wil dat Spekman zaterdag opstapt. Prominent Monasch - die 20 jaar leefde van de inkomsten van de PvdA - begon drie maanden voor de verkiezingen een eigen partij. De onvermijdelijke Rottenberg zei publiek terwijl de mensen nog moesten stemmen dat de campagne een drama was. Rob Oudkerk (ex-wethouder en kamerlid) vindt dat de partij moet worden opgeheven. En dat is de oogst een dag na de verkiezingen. 'Zelfkastijding, botte eerlijkheid en ijdelheid - dat is de unieke combinatie die je bij sommige PvdA-mannen aantreft', zegt ex-kamerlid Mei li Vos tegen De Volkskrant. Ze stond 32e op de lijst. 23 plekken te laag.
Vos reageerde met de brief op de ,,historische nederlaag'' die zijn partij heeft geleden. De PvdA ging bij de verkiezingen terug van 38 naar negen zetels. Vos wijt dat aan het feit dat ,,we in het verleden leefden, met onszelf bezig waren en de kiezers vergaten''.
Het vertrekkend Kamerlid richt zijn pijlen niet alleen op voorzitter Hans Spekman, maar ook op lijsttrekker Lodewijk Asscher. Die gedroeg zich in zijn ogen als ,,een regent uit de vorige eeuw''. Vos omschrijft de cultuur van de partij verder als ,,ambtelijk, bureaucratisch en bestuurlijk''.