Viral graphic: zo racistisch is de Amerikaanse politie

Samenleving
donderdag, 18 juni 2020 om 10:03
welingelichtekringen header 1
In de Verenigde Staten zijn zwarte mensen veel vaker dan witte slachtoffer van buitensporig politiegeweld. Het is zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jonge, zwarte Amerikanen.
Sinds de demonstraties begonnen vanwege de brute politiemoord op de zwarte George Floyd zijn er nog meer ongewapende Amerikanen met een donkere huidskleur gedood door de politie. Het gebeurt honderden keren per jaar.
Momenteel gaat er een graphic van de Washington Post viraal, waarin precies duidelijk wordt hoe groot het probleem is. De krant analyseerde de meer dan 5.000 dodelijke schietpartijen door de politie die sinds 2015 plaatsvonden.
Daaruit blijkt dat zwarte Amerikanen meer dan twee keer zo vaak gedood werden dan witte Amerikanen. Hoewel zwarten maar 13 procent van de bevolking uitmaken, vormen ze 43 procent van de slachtoffers die zijn gedood door de politie. Hispanics worden ook buitenproportioneel vaak getroffen.
Witte Amerikanen vormen maar 17 procent van de slachtoffers, terwijl 60 procent van de Amerikaanse bevolking wit is. The Washington Post schrijft ook dat zwarte mannen vier keer zoveel kans hebben om gedood te worden als ze ongewapend zijn.
De graphic circuleert volop:
Bron(nen): The Independent