Tuinzwembaden bedreigen watervoorziening

Samenleving
door anp
zondag, 31 mei 2020 om 20:38
hh 358588089
In het oosten van het land is in de maand mei ruim 4 miljard liter drinkwater meer getapt dan normaal. Zaterdag was de watervraag op piekmomenten 70 procent hoger dan anders. "Reden voor grote zorg over de komende zomermaanden. We hebben onze mogelijkheden tot het uiterste opgerekt", aldus Jelle Hannema, bestuursvoorzitter van drinkwaterbedrijf Vitens.
Vitens, dat water levert aan 5,7 miljoen huishoudens in vijf provincies, maakte zondagmorgen bekend dat Gelderland en Overijssel het hele pinksterweekeinde rekening moeten houden met minder water uit de kraan. De watervraag was volgens het bedrijf zo extreem groot, dat alleen verlagen van de waterdruk in de leidingen ervoor kon zorgen dat iedereen nog water uit de kraan krijgt. Vitens dringt aan op niet sproeien van de tuin en korter douchen.
Grote boosdoeners zijn volgens Vitens naast de warmte en de droogte de opzetzwembaden, die massaal worden aangeschaft nu veel mensen hun vakantie in eigen land gaan doorbrengen door de coronacrisis. Onderzoek dat Vitens heeft laten doen wijst uit dat 26 procent van alle huishoudens al zo'n zwembad heeft en dat 20 procent overweegt om er een aan te schaffen. In zo'n zwembad gaat gemiddeld 2400 liter drinkwater. Hannema: "Overal gelden al sproeiverboden voor landbouwers. Die zien hun gewassen verpieteren. Het kan niet zo zijn dat we ondertussen in de tuin een zwembad laten vollopen met duizenden liters drinkwater."
Hannema waarschuwt dat de drinkwatervraag snel omlaag moet. Gekeken wordt al naar een sproeiverbod voor tuinbezitters, wat in de twee voorgaande droge jaren nog niet nodig was. Wie al een zwembad heeft moet geen nieuw drinkwater toevoegen, maar op een andere manier zuiveren. Wie er nog een wil kopen, moet zich bedenken dat er overal elders gezwommen kan worden. "Want anders komt er straks helemaal geen water meer uit de kraan."