VK: MH17 neergehaald door BUK-raket

Samenleving
door anp
dinsdag, 13 oktober 2015 om 4:08
vk mh17 neergehaald door buk raket1444702821
Passagiersvliegtuig MH17 is op 17 juli vorig jaar neergehaald door een BUK-raket van Russische makelij. Dat staat in het langverwachte eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat dinsdag wordt gepubliceerd. De Volkskrant, die het nieuws dinsdag meldde, baseert zich op drie bronnen die bij de totstandkoming van het rapport betrokken zijn geweest.
Al eerder werd gesuggereerd dat een BUK-raket de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne veroorzaakte. Volgens de bronnen van de krant is het projectiel vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne afgevuurd. In het eindrapport staan kaarten met grote vierkanten om locaties te markeren waarvandaan de raket moet zijn afgeschoten. De Russische theorie dat een BUK-raket is afgevuurd vanuit een andere plaats, waar het Oekraïense leger het destijds voor het zeggen had, wordt door de onderzoeksraad verworpen.
De Volkskrant citeert twee bronnen die zeggen dat ,,de BUK hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd is. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n BUK-apparaat niet zelf kunnen bedienen, ik vermoed hulp van Russische ex-militairen.''
Het onderzoek van de OVV gaat niet over de mogelijke daders. Het afzonderlijke strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat daar wel over. Bij de crash van de MH17 kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.