Voetbal is oorlog

Samenleving
door Admin
zaterdag, 09 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een bus met voetballers van Togo is gisteren overvallen, toen het team in Angola onderweg was naar het toernooi van de Africa Cup. De buschauffeur kwam om het leven, enkele inzittenden raakten gewond.
De bus werd met een mitrailleur onder vuur genomen toen het voertuig in Cabinda arriveerde, een deel van Angola met veel rebellen en niet ver verwijderd van Congo.
Ging het om ordinaire roof in de hoop de vele gouden sieraden van sterspelers buit te maken of moet de actie worden gezien als een poging tot intimidatie van een kandidaat voor de eindoverwinning van de Africa Cup? The Times geeft geen uitsluitsel. Heel Afrika kijkt uit naar dit belangrijke voetbaltoernooi. Europese topclubs hebben hun zwarte spelers afgestaan, waaronder Emmanuel Adebayor (foto) van Manchester City.
Afgemeten aan de eerste reacties, zijn de spelers van Togo nog niet in de juiste toernooistemming. Zo liet Adebayor weten dat zijn elftal zo is vertrokken als de veiligheid niet snel beter wordt. Hij zei over zijn team: “I don’t think they will be ready to give their life.” Zo word je natuurlijk geen kampioen van Afrika. Togo is enigszins bestraffend toegesproken omdat het land dit voetbalevenement over de weg wenste te bereiken, terwijl de organisatie duidelijk had laten weten dat er diende te worden gevlogen. Cabinda is veel te gevaarlijk, het is een streek waar veel gewelddadige separatisten huizen.
Togo komt, als alles doorgaat, maandag a.s. in de eerste ronde van het toernooi uit tegen Ghana in groep B.
Prognose van Welingelichte Kringen: wordt een walkover voor Ghana. 
Bron(nen): The Times