'VVD en PvdA blijven kiezers verliezen'

Samenleving
door anp
zondag, 01 december 2013 om 10:01
welingelichtekringen header 1
De VVD en de PvdA blijven potentiële kiezers inleveren, zo blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zouden D66 en de SP het met in totaal 29 en 28 procent aan potentiële kiezers een stuk beter doen dan de huidige regeringspartijen VVD (22 procent) en PvdA (17 procent).
Vergeleken met april is dat voor beide partijen een daling van ongeveer 5 procent. In vergelijking met de verkiezingsuitslagen van september 2012 zijn de partijen respectievelijk 20 en 30 procent van hun achterban kwijt. Elke andere partij is momenteel juist populairder dan tijdens de laatste verkiezingen.
In de wekelijkse peiling zijn de laatste tijd weinig verschuivingen. VVD stijgt deze week 2 zetels en komt op 21, PVV (29) en D66 (22) leveren er allebei één in. Dat lijkt samen te hangen met de wat betere berichten over de economie, denkt De Hond.
De opiniepeiler ondervroeg Nederlanders deze week ook over afluisteren en privacy. 63 procent van de geënquêteerden denkt dat de Nederlandse overheid net zoveel afluistert als de Amerikaanse. Ruim de helft denkt wel eens telefonisch afgeluisterd te worden, en 2 op de 3 ondervraagden denkt dat zijn e-mails wel eens door een ander gelezen worden.