VVD en PvdA: minder regels bij jacht

Samenleving
door anpmaandag, 15 juni 2015 om 5:13
vvd en pvda minder regels bij jacht1434338189
Jagers mogen niet meer zelf beslissen hoeveel dieren er in een gebied worden geschoten. Ze moeten daarover afspraken maken met natuurorganisaties. Volgens de Tweede Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Rudmer Heerema (VVD) scheelt deze aanpak veel regels en bureaucratie.
VVD en PvdA komen maandag met hun voorstel tijdens het overleg over natuurbeschermingswet met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). De regeringspartijen passen het plan van Dijksma aan waarmee die de jacht lastiger maakte maar niet verbood. Jagers moesten van haar vooraf in een plan aangeven hoeveel dieren ze willen schieten omdat er te veel van zijn. Van PvdA en VVD hoeven de jagers pas achteraf te rapporteren.
De Kamer praat maandag ook over het plan van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om jagen zonder noodzaak helemaal te verbieden. Thieme hoopt op bijval van de PvdA die dit punt in het verkiezingsprogramma had staan. Maar die steun kan ze vergeten nu PvdA en VVD de wet op een volgens Leenders ,,effectievere manier’’ willen aanpassen.
Volgens Heerema doen jagers veel vrijwilligerswerk in de natuur. Door jagen te verbieden, haken die vrijwilligers af, zo maakte hij duidelijk toen Thieme haar voorstel afgelopen week officieel indiende. Leenders vindt dat jacht in dienst moet staan van de natuur: ,,Door de natuurclubs stemrecht te geven, zorgen we ervoor dat het belang van de natuur altijd op de eerste plaats staat’’. PVV, SP en GroenLinks willen de plezierjacht wel verbieden.