Waarom je je eigen brood moet bakken

Samenleving
zaterdag, 15 april 2023 om 8:26
anp 422250856
Acteur Stefan Rokebrand (45) is een van de mensen die dankzij de lockdown ontdekte hoe fijn zelf broodbakken is: ‘Ik dacht altijd: brood bakken, dat is nu typisch iets wat veel te veel tijd en moeite kost. Je kunt het beter uitbesteden, want de kwaliteit van een goeie bakker haal je toch niet. . Maar toen kwam de lockdown en ging ik net als iedereen overstag: ik ging bakken", vertelt hij aan De Volkskrant
Al die tijd had ik onderschat hoe leuk het proces van het bakken is. Kneden, rijzen, wachten, bakken, en dagelijks de bacteriekolonie in je fermenterende desemstarter in leven houden.
Eten moet kwalitatief goed zijn, vind hij. "Zeker met zo’n alledaags voedselproduct als brood, iets waar je misschien niet veel over nadenkt, is het leuk de lat hoger te leggen. Ik eet het dagelijks, maar wist tot voor kort niet hoe je het moest maken. Nu voelt het bakken als een mindful activiteit én eet ik beter, lekkerder en verser."
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan zelf brood bakken:
  1. Verse ingrediënten: Als je zelf brood bakt, kan je kiezen welke ingrediënten je wilt gebruiken. Hierdoor kan je zeker zijn van verse en kwaliteitsvolle ingrediënten, zonder toevoegingen of bewaarmiddelen.
  2. Gezondheid: Zelfgebakken brood kan gezonder zijn dan voorverpakt brood. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor volkoren meel, zaden en noten toevoegen of minder zout gebruiken.
  3. Kostenbesparend: Het zelf maken van brood kan ook kostenbesparend zijn op lange termijn. Terwijl traditioneel brood vaak duurder is in de winkel, kan je voor minder geld zelf brood bakken.
  4. Creativiteit: Als thuisbakker kan je ten volle experimenteren met verschillende soorten brood, variaties en smaken. Het creëren van je eigen brood kan bijzonder waardevol zijn voor zowel de geest als het lichaam.
  5. Milieuvriendelijk: Door zelf brood te bakken, vermijd je verpakkingsafval en transportkosten die anders zouden gepaard gaan met de aankoop van verpakt brood in de winkel.
Bron(nen): Volkskrant