Waarom sommige mensen veel beter tegen spannende films kunnen dan andere

Samenleving
dinsdag, 08 oktober 2019 om 10:56
welingelichtekringen header 1
Sommige mensen kijken het liefst alleen maar naar horrorfilms. Hoe meer gruwelbeelden hoe beter. Anderen kunnen een klein vechtpartijtje in een film al niet verdragen.
Het horrorgenre is in enkele jaren tijd veel populairder geworden. Zo ontdekte de Vlaamse entertainmentprovider Telenet Play dat gebruikers in 2019 drie keer zoveel horrorfilms hebben bekeken als in 2012. Of je er van houdt of niet heeft een beetje met je karakter te maken.
Sociologe Margee Kerr schreef een boek over angst, getiteld Scream: Chilling Adventures in the Science of Fear en zegt daarover: “Spannende films brengen een fysieke reactie teweeg in ons lichaam. Onze hartslag gaat de hoogte in en je krijgt een energieboost. Wie kickt op dit soort energie, kan hetzelfde gevoel krijgen bij een horrorfilm als na een intense yogaklas. Anderen krijgen dan weer eerder paniekaanvallen, omdat ze het gevoel hebben de controle te verliezen over wat hun lichaam doet.”
Mensen die erg gevoelig zijn, ervaren prikkels als extremer en zullen dus ook heftiger reageren op het zien van spannende films. Hun psychologische reactie is een stuk intenser, aldus experts.
Het heeft er ook mee te maken of je in je kindertijd positieve ervaringen had met spannende momenten, legt Kerr uit. Heb je op te jonge leeftijd een spannende film gezien, die je eigenlijk nog niet aan kon dan kun je ook op latere leeftijd meer moeite hebben met enge beelden.
Bron(nen): HLN