Warnock wint in Georgia 51ste senaatszetel voor Democraten

Samenleving
door anp
woensdag, 07 december 2022 om 4:37
schermafbeelding 2022 12 07 om 071011
De Democratische senator Raphael Warnock van de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia heeft zijn zetel behouden, melden diverse Amerikaanse media waaronder NBC News. Met 93 procent van de stemmen geteld stond Warnock op 50,4 procent, zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker op 49,6 procent.
Door de winst van Warnock hebben de Democraten nu 51 van de honderd zetels in de Senaat, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement in Washington, tegen 49 zetels voor de Republikeinen. De uitslag wordt gezien als een verlies voor oud-president Donald Trump, die nadrukkelijk zijn steun had uitgesproken voor Walker.
De stemming in Georgia was nodig omdat vorige maand in de eerste ronde van de verkiezingen geen van de kandidaten de benodigde meerderheid van de stemmen had weten te behalen.
Beide partijen gaven volgens de non-profitorganisatie OpenSecrets in totaal 401 miljoen dollar (383 miljoen euro) uit aan de race tussen Warnock en Walker. Daarmee was de senaatsrace in Georgia, een staat met slechts 10,8 miljoen inwoners, dit jaar de kostbaarste in het land.