Wat doen broers met de seksuele ontwikkeling van hun zussen?

Samenleving
zondag, 20 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het begin van de seksuele ontwikkeling van een meisje hangt af van de sociale omgeving en de cultuur. Een recente studie door Australische gedragsecologen toont aan dat het vooral afhangt van de familiale omgeving, maar niet zozeer van normen en waarden in het gezin of de cultuur. Let vooral op de aanwezigheid van jongens in het gezin!
Uit het onderzoek bleek dat meisjes met alleen maar kleine broertjes hun maagdelijkheid gemiddeld genomen minstens 1 jaar later verloren dan meisjes met alleen jongere zussen. Meisjes met zowel jongere broers als zussen verloren hun maagdelijkheid nog een jaar later.
Het hebben van een oudere broer was niet van invloed op de maagdelijkheid, maar wel op de lichamelijke ontwikkeling van de meisjes. Hoe meer oudere broers een meisje had, hoe later ze voor het eerst menstrueerde. Meisjes met alleen oudere broers kregen hun eerste menstruatie een jaar later dan meisjes met oudere zussen of geen oudere broers en zussen.
Kortom, oudere broers remmen de lichamelijke ontwikkeling en jongere broers remmen de gedragsmatige ontwikkeling op seksueel gebied. Hoe komt dat? Volgens de onderzoekers spelen een aantal factoren een rol:
  • In het verleden, en ook nu nog in traditionele samenlevingen, tellen gezinnen waarvan de oudste 2 kinderen dochters zijn meer kinderen en verzorgen de oudste dochters de jongere broertjes en zusjes. Dat weerhoudt hen ervan om het nest uit te vliegen en een eigen gezin te stichten.
  • Het jongere broertje is vooral van invloed op het gedrag van zijn zus, omdat zij door de omgang met hem langer in een kinderwereld vertoeft.
  • Broers zenden feromonen uit, die hun zussen remmen in hun seksuele ontwikkeling. Dit zou kunnen verklaren waarom  meisjes met oudere broers hun eerste menstruatie later krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Uit een ander onderzoek bleek dat meisjes die opgroeien bij hun biologische vader later gaan menstrueren dan meisjes zonder vader in het gezin. Evolutionair gezien maakt dit het voor meisjes mogelijk om langer lid te blijven van het gezin, omdat de kans op incest wordt verminderd.
Bron(nen): Psychology Today