Wat doet een extreme winter met de natuur?

Samenleving
zaterdag, 11 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Schotland is duidelijk merkbaar dat de natuur zich aanpast aan de extreme kou waarmee de winter begon. Veel dieren gaan meer bewegen om hun overlevingskansen te vergroten. De watersnip en houtsnip trokken westwaarts, waar minder sneeuw lag en de bodem minder bevroren was. Vlinders waarvan men dacht dat ze aan het uitsterven waren, zoals de zilvervlerk (foto), vormden nieuwe kolonies in de highlands. De vrieskou is zelfs nuttig voor de vlinders omdat virussen die de rupsen aanvallen de kou niet overleven.
Andere ongewervelde dieren, zoals bepaalde slakken, spinnen en de sneeuwvlo, profiteren van de zware sneeuwval. Sneeuw is beter dan strenge vorst, omdat een dikke deken van sneeuw de grond isoleert. Eigenlijk worden ze meer bedreigd door strooizout en antivriesmiddelen die in het grondwater terecht komen dan door de winter zelf.
Toch hebben sommige soorten het nu al moeilijk, zegt de Scottish Natural Heritage. In de kuststreken hebben steltlopers het hard te verduren en ook een aantal ganzen verkeert in slechte conditie. Vorige winter werd al duidelijk dat veel voorkomende vogels, zoals het winterkoninkje, de heggenmus, de boomkruiper, het roodborstje, de groenling en de kerkuil veel te lijden hadden. Zwanen moesten verzorgd worden in gebieden waar vijvers dichtvroren.
Veel vogels zoeken hun heil in tuinen, zoals kramsvogels en koperwieken (lijstersoorten uit Scandinavië en Rusland). Ze storten zich op voedertafels en laten weinig tot niets over voor de inheemse soorten. Ook kom je soorten tegen die je anders zelden in tuinen ziet, zoals de waterral en de houtsnip.
50381863 swans lochbisouthuist
De lage temperaturen en overvloedige sneeuwval kunnen ook gevaarlijk zijn voor huisdieren, paarden, boerderijdieren en andere zoogdieren. Bij een dierenopvangcentrum in Five werden al 50 egels met ernstig ondergewicht binnengebracht. Naar het schijnt kun je ze wel op de been houden met een mengsel van katten- of hondenbrokjes met muesli.