Weersverwachting: warmer, natter, zonniger

Samenleving
woensdag, 03 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Eerst het goede nieuws: Half mei al lekker naar het strand of een hittegolf in juni: het is in Nederland de laatste tien jaar veel zonniger geworden, blijkt uit gegevens van Meteovista over de afgelopen tien jaar. Het voorjaar telt 24 minuten extra zonneschijn per dag, 15 minuten extra gemiddeld over het hele jaar. En dat heeft volgens Meteovista waarschijnlijk niets te maken met de aan de toename van CO2 toegeschreven klimaatverandering. Milieubeleid lijkt daarvoor te zorgen. Daardoor is de hoeveelheid industriële roetdeeltjes in de lucht sterk afgenomen. ‘Dat betekent minder condensatiekernen voor waterdamp, waardoor er minder mist en wolken ontstaan’, legt klimatoloog van Meteovista, Rolf Schuttenhelm uit in De Pers.
Maar het wordt ook natter. En dat heeft wel alles te maken met menselijke klimaatverandering. Uit de cijfers blijk tevens dat het bijna een halve graad warmer is geworden. Omdat de Noordzee door de hogere temperaturen sneller opwarmt, neemt de verdamping vanaf half juli sterk toe als de zee even warm is als de lucht erboven. Gevolg: hevige regens in de tweede helft van de zomer. Daar staat weer aangenaam nazomerweer tegenover.
Dat Nederland twee keer sneller opwarmt dan gemiddeld, heeft volgens de klimatoloog te maken met de nabijheid van de Noordpool. Door de verminderde sneeuw- en ijsbedekking wordt er minder zonlicht gereflecteerd. Open water en donkere ondergrond absorbeert daarom meer warmte, en dat voelen we hier.
Behalve in december dan, wanneer het tegen alle trends in juist wat kouder is geworden, door wind uit het noorden en oosten. Oorzaak: onbekend. Warmer en zonniger (en een beetje natter): geen slechte oogst
Bron(nen): De Pers