Wereldwijd geboortecijfer veel lager dan gedacht

Samenleving
vrijdag, 09 november 2018 om 17:07
welingelichtekringen header 1
Het aantal kinderen dat mensen krijgen is opmerkelijk veel lager geworden in de loop der jaren, stellen onderzoekers.
Volgens een nieuw onderzoek worden er in de helft van alle landen zo weinig kinderen geboren dat de bevolking kleiner wordt. De wetenschappers noemen het 'een grote verrassing' dat er straks in veel landen meer opa's en oma's zijn dan kleinkinderen.
De studie, die in de Lancet verscheen volgde geboortetrends tussen 1950 en 2017. In 1950 kregen vrouwen gemiddeld 4,7 kinderen per persoon. Afgelopen jaar was dat gehalveerd tot 2,4 kind per huishouden. Maar de verschillen per land zijn enorm. In Niger werden nog 7,1 kinderen per gezin geboren, maar op Cyprus bijvoorbeeld maar 1 kind. In de meeste West-Europese landen ligt het geboortecijfer rond de 1,7.
Als het geboortecijfer in een land gemiddeld onder de 2,1 zakt, krimpt uiteindelijk de bevolking, al hangt dat natuurlijk af van immigratie- en sterftecijfers. Een land dat daarvan de problemen ondervindt is Japan. Daar is het aantal inwoners in vijf jaar tijd met een miljoen gedaald met alle economische gevolgen van dien.
In 1950 was er nog geen enkel land dat zo'n laag geboortecijfer had dat voor krimp moest worden gevreesd. Nu geldt het voor de helft van alle landen. Dat hadden de onderzoekers nooit verwacht.
Over het algemeen geldt: hoe ontwikkelder het land, hoe lager het geboortecijfer. Cyprus, Taiwan en Zuid-Korea zijn de drie landen met het laagste geboortecijfer. In Niger, Tsjaad en Somalië worden de meeste kinderen geboren. De verwachting is dat het dalende aantal geboortes doorzet naar mate meer landen zich economisch ontwikkelen.
Bron(nen): BBC