Wie zijn de gemaskerde personen die de UvA kort en klein sloegen, en wat zijn hun beweegredenen?

Samenleving
woensdag, 15 mei 2024 om 11:57
anp 498383315
Een groep in het zwart geklede, gemaskerde personen drong maandag kort na de start van de demonstratie binnen op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze richtten een ravage aan op de begane grond en togen daarna naar de zesde verdieping om het bestuur te confronteren. Medewerkers sloegen in blinde paniek op de vlucht. Ook op deze verdieping hebben de relschoppers de boel kort en klein geslagen, en met graffiti rondgespoten.
Wat is hun doel en wie zijn het?
Er is nog veel onduidelijk, maar wel is bekend dat de politie een verdachte heeft aangehouden. Het gaat om een 35-jarige man die onder andere de televisies in de centrale hal kapot zou hebben gemaakt. Hij werd gisteravond na de demonstraties op de Dam aangehouden door agenten die hem herkenden, en zit op dit moment nog vast.
Een woordvoerder van Amsterdam Encampment, een van de organisaties die de acties op de UvA initieert, zegt niet te weten wie er achter de zwarte vermommingen zitten. Veel meer dan dat wil de organisatie er niet over kwijt tegenover AT5: "Want de schade in de UvA gebouwen valt in het niet bij de gebombardeerde universiteiten in Gaza."
Allerlei theorieën
Uit gesprekken in activistische chatgroepen blijkt dat de activisten ook geen idee hebben wie er achter de maskers schuilgingen. Sommigen denken dat het om tegendemonstranten gaat die de acties proberen te ontwrichten. Anderen sluiten niet uit dat het om hooligans gaat die - anders dan vernielingen aanrichten - geen specifiek doel hebben. Ook de theorie dat het wel om een groep pro-Palestina-demonstranten gaat, wordt door een deel van de activisten niet uitgesloten.
Ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat ze nog niets kunnen zeggen over wie de mensen in het zwart precies zijn. "Ze hebben er namelijk veel aan gedaan om zichzelf onherkenbaar te maken, dus het zou speculeren zijn om daar nu al iets over te zeggen."
Identificatieplicht
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een identificatieplicht voor de toegang van universiteitsgebouwen invoeren, schrijft De Volkskrant. Deze maatregel moet voorkomen dat niet-studerende actievoerders zich met de protesten gaan bemoeien. Dit zou afgelopen week meerdere keren zijn gebeurd tijdens de UvA-acties, schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad.
De locaties van de UvA openen donderdag hun deuren weer, na een tweedaagse sluiting. Dat maakte Geert ten Dam, voorzitster van het College van Bestuur (CvB) woensdagochtend bekend.De UvA-locaties waren dinsdag en woensdag dicht om de pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen dagen plaatsvonden. Het CvB nam dat besluit nadat maandag een protest dat rustig begon, uitmondde in de bezetting van de Roeterseilandcampus door actievoerders. Uiteindelijk moest de mobiele eenheid (ME) er aan te pas komen om de actievoerders uit het gebouw weg te halen.