'Wietteelt moet uit illegale circuit'

Samenleving
door anp
maandag, 30 november 2015 om 7:39
wietteelt moet uit illegale circuit1448866338
De teelt van cannabis moet uit het illegale circuit. Dat is de conclusie van een werkgroep met zeven burgemeesters en een wethouder, die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderzoek deed naar de problemen door de wietteelt. Het rapport, dat de Volkskrant al heeft ingezien, wordt maandag aan het bestuur van de VNG overhandigd.
De teelt moet volgens de werkgroep worden gereguleerd zodat de overheid greep kan houden op de verkoop, gebruik en productie. ,,Er is een onhoudbare toestand ontstaan. Wij ervaren als lokale bestuurders grote maatschappelijke problemen'', citeert de Volkskrant uit het rapport.
Hennepkwekerijen oprollen lost volgens de werkgroep de problemen niet op. ,,Door het gedogen biedt de overheid criminelen volop de ruimte om hun producten af te zetten. De cannabisindustrie is sterk verweven met georganiseerde criminaliteit die ook actief is in xtc en mensenhandel. We zien criminelen die trachten invloed te verwerven op het lokaal bestuur. We maken ons grote zorgen om de impact.''