Willekeur bij coronaboetes: Mag je nu wel of niet met twee anderen afspreken in het park?

Samenleving
donderdag, 14 mei 2020 om 15:15
hh 410375962
Met vrienden afspreken in het park, op een bankje bijkletsen met de buurman of door het bos wandelen met je zussen, wat mag er wel en wat mag er niet? Wie de coronaregels overtreedt, riskeert 390 euro boete, maar er is nog steeds veel onduidelijkheid.
Er zijn dan ook enkele tegenstrijdigheden. Als je met een vriend door het park loopt en je komt toevallig een derde vriend tegen dan mag je daar op anderhalve meter afstand mee praten, maar had je met zijn drieën van tevoren de afspraak gemaakt om elkaar te zien in het park dan is dat verboden.
De regel: een toevallige ontmoeting met drie of meer mensen mag. Een afspraak met drie mensen geldt daarentegen als een samenkomst en mag niet, legt Marleen Oldenhave uit, woordvoerder van het Veiligheidsberaad (het overlegorgaan van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland).
De dienstdoende agent mag bepalen of het om een toevallige ontmoeting of een samenkomst gaat als hij drie mensen bij elkaar in een park ziet staan. Het leidt tot een willekeur aan coronaboetes.
Dit is niet de enige verwarring. Zo denk je vast dat je in overtreding bent als je meer dan drie mensen bij je thuis uitnodigt, maar de politie kan niet achter de voordeur controleren. Het is dan ook een oproep van het kabinet en geen regel, aldus Oldenhave in de Volkskrant. Enkel excessen, zoals feestjes, worden beboet.
Met sporten is er ook iets geks aan de hand. Zolang je sport mag je met meerdere mensen buiten samenkomen, maar als je na het sporten nog blijft napraten dan ben je in overtreding, want: samenkomst.
Daarbij is het volgens Oldenhave zo dat iedere veiligheidsregio 'handhavingsruimte' heeft. Dat wil zeggen dat de ene agent wel een boete geeft, terwijl de andere een oogje toeknijpt. "Wellicht is er hier en daar wel een boete uitgedeeld die achteraf niet terecht was," aldus de woordvoerder.
Bron(nen): De Volkskrant