Woordenboek: Bafana Bafana,Waka Waka, Vuvuzela, Madiba magie

Samenleving
zondag, 13 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Al helemaal ingevoerd in WK Woordenschat? Voor wie wil weten wat de Madiba magie betekent voor het waka waka van de bafana bafana, hoe je een baviaan of tegenstander afmaakt en waarom je liever niet achter de man met de makapara zit: hier een klein lesje Zuid-Afrikaans.
Bafana Bafana is de Zulunaam voor het Zuid-Afrikaanse voetbalelftal en betekent letterlijk: De jongens! De Jongens! Umfana betekent jongen en bafana is de meervoudsvorm. Zuid-Afrikanen zien de voetballers als hun zonen en ze houden met passie van hen: Hup Bafana Bafana!
Vuvuzela is een enorme toeter die oorverdovende gegons produceert. Hij vindt zijn Afrikaanse origine in de Koedoehoorn die werd gebruikt om dorpelingen bijeen te roepen. Een volkswijsheid luidt: ‘met een hoop lawaai kun je een baviaan doden’ dus in het laatste kwartier van de wedstrijd blazen afrikanen als gekken op hun vuvuzela om de tegenstander ‘af te maken’.
Makarapa is een bouwvakkershelm die volledig is uitgebouwd en beschilderd, vaak in de clubkleuren en versierd met een favoriete voetballer en verder alles wat je als fan maar kunt verzinnen. Ze zijn groot, grappig, kleurrijk en flink irritant als er een makaparadrager vóór je zit.
Madiba magie. Madiba is de naam van Mandela’s Xhosa (Bantoe) stam en Zuid-Afrika hoopt dat Mandela het team zal komen steunen en inspireren met Madiba magie. Nu afgelopen donderdag zijn achterkleindochter jammerlijk bij een auto-ongeluk omkwam, zal de broze 91-jarige waarschijnlijk zijn opwachting niet maken om zijn Madiba magie uit te stralen.
Jabulani is de naam van de officiële FIFA 2010 bal. Jo’bukani is zulu voor: vieren.
Zakumi, de luipaard mascotte dankt zijn naam aan de landcode van Zuid-Afrika: za en kumi is het woord dat in veel Afrikaanse talen tien betekent.
Waka Waka is de titel van Shakira’s Wereldkampioenschapsong. Waka is Swahili voor uitblinken, excelleren of stralen. Dus straal Afrika, straal!   
Bron(nen): Monolith.com