Word je dik van een Tompouce?

Samenleving
zaterdag, 27 april 2024 om 8:05
bijgewerkt om zaterdag, 27 april 2024 om 8:13
149536311 l normal none
Kun je dik worden van tompouces? Of je dik wordt van tompouces hangt af van hoeveel je ervan eet en hoe actief je bent. Tompouces bevatten veel calorieën:
  • Een kleine tompouce bevat ongeveer 200 kcal.
  • Een grote tompouce kan wel 300 kcal bevatten.
Daarnaast bevatten ze ook veel verzadigd vet en suiker. Te veel van deze stoffen is niet goed voor je gezondheid en kan leiden tot overgewicht.
Eet dus met mate van tompouces, geniet ervan en beweeg voldoende om een gezond gewicht te behouden.
Hoe maak je zelf een tompouce?
De tompouce, een iconische lekkernij die onlosmakelijk verbonden is met Nederlandse feestdagen en gezellige koffieochtenden. Dit traditionele gebakje, met zijn herkenbare laagjes bladerdeeg en zoete, roze glazuur, is voor velen een favoriete traktatie. Maar hoe geweldig zou het zijn als je deze heerlijke zoetigheid zelf kon maken voor bij de koffie of als dessert na een gezellig diner met vrienden of familie? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je thuis een overheerlijke tompouce kunt bereiden.
Benodigdheden
Voor ongeveer 10 tompouces heb je nodig:
Voor het bladerdeeg:
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg (of zelfgemaakt voor de ambitieuze bakkers onder ons)
Voor de banketbakkersroom:
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje (of 2 theelepels vanille-extract)
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 40 g maïzena
Voor het glazuur:
  • 150 g poedersuiker
  • 2 à 3 eetlepels water of citroensap
  • Rode voedingskleurstof (voor de traditionele roze kleur)
Bereidingswijze
Stap 1: Het bladerdeeg
Begin met het voorverwarmen van je oven op 180 graden Celsius. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in gelijke rechthoeken (ongeveer 10 cm lang en 5 cm breed). Leg de rechthoeken op een met bakpapier beklede bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg om te voorkomen dat het te veel rijst. Bak het bladerdeeg in de voorverwarmde oven goudbruin en krokant, ongeveer 15-20 minuten. Laat het daarna volledig afkoelen.
Stap 2: De banketbakkersroom
Terwijl het bladerdeeg afkoelt, kun je de banketbakkersroom voorbereiden. Verwarm de melk in een pan samen met het vanillestokje op middelhoog vuur. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker totdat het mengsel lichter van kleur wordt. Voeg dan de maïzena toe en mix het geheel goed door. Haal het vanillestokje uit de melk (schraap de zaadjes eruit en voeg deze toe aan de melk) en giet de warme melk al roerend bij het eimengsel. Giet dit mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur terwijl je constant blijft roeren, totdat de room dik begint te worden. Laat de room vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 3: Het glazuur
Meng de poedersuiker met het water of citroensap. Voeg een paar druppels rode voedingskleurstof toe totdat je de gewenste roze tint hebt. Het mengsel moet dik genoeg zijn om als toplaag te dienen, maar nog wel smeerbaar.
Stap 4: Samenstellen
Neem een stukje afgekoeld bladerdeeg en verdeel hier een royale laag banketbakkersroom overheen. Dek af met een tweede stukje bladerdeeg. Smeer ten slotte een dunne laag van het glazuur over de bovenste laag bladerdeeg.
Serveren
Laat je tompouces even rusten zodat het glazuur kan uitharden. Serveer ze met een kopje koffie of thee en geniet van je zelfgemaakte traktatie.
Zelf een tompouce maken is misschien even een werkje, maar het eindresultaat is absoluut de moeite waard. Bovendien kun je variëren met de glazuurkleuren of de vulling naar hartelust aanpassen voor bijzondere gelegenheden. Met deze basisinstructies kun je thuis aan de slag om jouw eigen perfecte tompouce te creëren. Veel bakplezier!