Zijn FC Utrecht-supporters antisemitisch?

Samenleving
maandag, 01 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het probleem met hooligans is al bijna veertig jaar oud en FC Utrechtsupporters van de Bunnikzijde in het aloude stadion Galgenwaard hebben de 'eer' ermee begonnen te zijn.
In de herfst van 1972 ging het voor het eerst mis in een doodgewone thuiswedstrijd tegen Telstar (1-1), en bij een uitwedstrijd in Haarlem (3-0 verlies voor de FC) in 1976 voerde de Haarlemse politie met paarden (!) charges uit op een tribunevak met Utrechtfans. Dat waren nog eens tijden.
Later namen de hooligans uit Den Haag het vaandel over als de 'ergsten' (zij staken hun eigen stadion in brand), terwijl ook Feyenoord en Ajax hun beruchte 'sides' kregen. De sisgeluiden bij Ajax - Feyenoord klonken al in de jaren tachtig op de tribunes. Ajax-supporters gingen ook altijd vergezeld van vlaggen met een een Davidster en noemden zichzelf 'de Joden'. Iedere voetbalsupporter weet dat.
Hoe je in deze stammenstrijd rond het voetbalveld precies 'anti-joodse' (= anti-Ajax) kreten moet duiden, blijft voer voor ethologen en psychologen. Maar af en toe wordt er schande van gesproken, en weten de politici meteen dat dit antisemitisme is. En zeg maar eens dat het niet waar is, als het voetbalrapalje aan het sissen slaat. Op zulke momenten is het begrijpelijk dat ze er in Amsterdam niet in komen. Oud-burgemeester Van Thijn riep dat ooit zeer emotioneel over de supporters van ADO Den Haag. Maar pas op, hier zijn ook politieke (zowel correcte als incorrecte) overwegingen in het spel.
Gisteren stuurde de Amsterdamse politie een trein met ongeveer zevenhonderd Utrechtsupporters naar de Domstad terug, nog voordat zij een voet in het stadion hadden gezet. Even duidelijk maken dat dit niet kan en dat de orde in de hoofdstad wordt gehandhaafd. Een soortgelijke actie voorafgaand aan Ajax - FC Utrecht is één keer eerder gebeurd: in april 2002.
Het zal wel strikt toevallig zijn, en dat de hoofdstedelijke PvdA bezig was aan een 100-urige campagne had er ongetwijfeld niks mee te maken, maar de timing blijft opvallend. Zowel in april 2002 als in februari 2010 was het kort voor de verkiezingen waarin 'foute' partijen er met de buit vandoor kunnen gaan.
In die zeven jaar ertussen moet Ajax - FC Utrecht tenminste zeven keer zijn gespeeld, maar gisteren was de maat ineens vol. Heel goed van de Amsterdamse autoriteiten dat er eindelijk eens is opgetreden tegen de antisemitische 'tokkies' uit Utrecht.
Bron(nen): Het Parool