Zonder aanraking kwijn je weg

Samenleving
door Peggy van der Pasvrijdag, 16 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
We zijn geïntrigeerd door de vraag tot op welke leeftijd mensen seks hebben. Maar is seks eigenlijk wel zo belangrijk, of draait het om alles wat daar bij hoort: intiem met iemand zijn, lekker dichtbij, knuffelen, en genieten van de aanraking? Zonder seks kun je oud worden, zonder aanraking kwijn je weg. En hoe ouder we worden, hoe meer behoefte we hebben aan de aanraking. Tastzin is ons belangrijkste zintuig.
In Huffingtonpost schrijft de 93-jarige journaliste Rhoda P. Curtis in het artikel ‘The Power of Touch’ hoe groot de behoefte is om geknuffeld, gestreeld en aangeraakt te worden.
Tastzin is de enige van onze 5 zintuigen die niet aan kracht inboet als we ouder worden. Integendeel: onze behoefte aan te raken en aangeraakt te worden is sterker. Dat slijt niet. We worden juist gevoeliger. Het zijn kleine dingen waar je dat aan merkt. Hoe fijn het voelt als je haar gewassen en gekamd wordt; of je een voetbehandeling krijgt; we houden ervan anderen te aaien en geaaid te worden. Ik betrap me erop dat ik mijn rollater thuis laat omdat ik geen arm of hand krijg aangeboden om me te ondersteunen.
We worden geboren met de behoefte aangeraakt te worden, we ontwikkelen ons niet goed als we als baby niet geknuffeld worden. Dat geldt voor alle zoogdieren; experimenten met apen, honden, katten en ratten tonen het grote belang van aanraking aan. Alle dieren hebben tastzin; sponzen, lintwormen en vleesetende planten zijn er afhankelijk van. Maar er is ook puur genot, zoals van de kat die zich tegen je been aanschurkt, de overgave van de hond die geaaid wordt.
Volgens wetenschapper Saul Schanberg, heeft aanraking 10 keer zoveel impact dan verbaal of emotioneel contact en het heeft invloed op zo’n beetje alles wat we doen. Geen ander zintuig kan je zo prikkelen.
Lees verder op overgangstergirls