Zorgexperts: "We zijn niet ver weg van een lockdown"

Samenleving
dinsdag, 17 mei 2022 om 10:19
welingelichtekringen header 1
Het coronavirus is nog niet verdwenen. Zorgexperts benadrukken in de Telegraaf dat een lockdown niet ver weg is. En minister Kuipers? Die vindt dat we zelf maar goed moeten opletten.
De vooruitziende blik ontbreekt bij het Nederlandse kabinet. Dat was al zo tijdens de coronacrisis en dat is nog steeds zo, blijkt uit een rondgang van de NOS onder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers, die stellen dat Nederland slecht is voorbereid op een volgende coronagolf. Maandag toonden zorgexperts in de Tweede Kamer zich eveneens bezorgd.
De vrees is dat er bij een nieuwe coronagolf weer grote personeelstekorten ontstaan, zowel in de zorg als in de rest van de maatschappij. "We zijn helemaal niet zo ver weg van toekomstige lockdowns”, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman in de Telegraaf. "Zelfs in het meest gunstige scenario, zeg maar ’griep plus’, zullen er waarschijnlijk maatregelen komen. Het systeem is nu zo ingericht dat we alleen bij een paniekstand in actie kunnen komen.”
Kuipers zelf denkt dat het volk uit zichzelf wel voorzichtig is. "Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk”, zegt hij tegen de NOS. "De vraag is aan de school of aan de restauranthouder: wat doe je in je eigen omgeving, zodat we geen maatregelen hoeven te nemen?"