'Zuurstofmaskers waarschijnlijk ongebruikt'

Samenleving
door anp
dinsdag, 13 oktober 2015 om 14:32
zuurstofmaskers waarschijnlijk ongebruikt1444739775
Toen het toestel van Malaysia Airlines in de lucht uiteenviel, kwamen de zuurstofmaskers voor de passagiers naar beneden, maar die zijn waarschijnlijk niet gebruikt. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over de ramp met vlucht MH17 van vorig jaar.
Een van de passagiers was gevonden met een zuurstofmasker om de nek. De onderzoekers weten niet hoe het masker daar kwam. ,,Het blijft onduidelijk of de persoon het masker in een reflex zelf heeft opgedaan of dat het na het overlijden was gedaan door iemand op de grond'', staat in het eindrapport.
Volgens de onderzoekers waren sommige inzittenden, onder wie de twee piloten en een purser, op slag dood. Anderen waren vrijwel meteen buiten bewustzijn. Het is niet na te gaan wie wanneer is overleden.
Toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken had vorig jaar in het tv-programma Pauw gezegd dat een van de slachtoffers van MH17 was gevonden met een zuurstofkapje op. Op dat moment wisten de nabestaanden dat nog niet. Hij bood daarom excuses aan.