Zwarte vrouw? Weinig kans op een man

Samenleving
door Admin
donderdag, 15 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Stel, de wereld bestond uit 20 mannen en 20 vrouwen, allemaal hetero. Dan zou iedereen een partner kunnen vinden. Maar stel, je hebt 20 vrouwen en 19 mannen. Dan is er 1 vrouw over. Die misschien wel als een gek gaat flirten en andermans man inpikt. Waarna de vrouw die nu alleen is overgaat tot de verovering van weer een ander. Enzovoorts. Met andere woorden: een klein gebrek aan mannen kan grote gevolgen hebben. The Economist heeft dit voorbeeld nodig om uit te leggen wat er aan de hand is met zwarte vrouwen in de Verenigde Staten. Die hebben het namelijk moeilijk op de huwelijksmarkt, want er zitten zoveel zwarte mannen in de gevangenis.
Trouwen ze toch een blanke, zult u zeggen, maar zo werkt dat niet. De rassenscheiding gaat veel verder dan menigeen vermoedt en een zwarte vrouw is in beginsel voorbestemd voor een zwarte man. Van de zwarte mannen tussen 20 en 29 jaar, zit 1 man op de 9 in de gevangenis. Die zijn dus van de huwelijksmarkt gehaald en voorlopig niet beschikbaar. Natuurlijk blijven er dan nog een heleboel zwarte mannen over, maar zwarte vrouwen zijn gemiddeld hoger opgeleid dan zwarte mannen en het zint vrouwen, zoals bekend, doorgaans niet om in zee te gaan met iemand die minder geschoold is. 
Er zijn nog meer complicaties. De aanslag op het traditionele huwelijk heeft diepe sporen nagelaten in zwart Amerika en veel vrouwen moeten hun kinderen alleen opvoeden en zijn dan ook een stuk armer dan de rest. En weinig aantrekkelijk om mee te huwen. De zwarte man die niet in de gevangenis zit en een beetje normaal doet, kan zo kiezen uit veel vrouwen en dat laat hij niet na. Een zwarte vrouw vertelt hoe ze verkering had met een man, maar een enkele keer ging zijn telefooon in haar gezelschap - 't was zijn andere vriendin die ook enige aandacht behoefde. Is een man zwart en ook nog maatschappelijk succesvol, dan zijn de vrouwen niet aan te slepen.
Samenvattend: zwarte vrouwen - vooral zij die laag op de maatschappelijke ladder staan - hebben het moeilijk op de huwelijksmarkt. Ze zijn met velen en het aanbod van een geschikte vent is bijzonder karig.
Bron(nen): The Economist