Zweden kiest mogelijk heel ander parlement

Samenleving
door anp
zondag, 09 september 2018 om 2:13
zweden kiest mogelijk heel ander parlement1536452177
Zweden kiest zondag vanaf 08.00 uur onder meer een nieuw parlement, de Riksdag, van 349 zetels. Het lang door de Sociaaldemocraten van premier Stefan Löfven gedomineerde politieke landschap lijkt heel anders te worden. Dat komt vooral door de verwachte winst van de rechts-populistische Zweden Democraten (SD) van Jimmie Åkesson en van andere deelnemers die niet tot de traditioneel toonaangevende partijen behoren.
Veel kiezers zouden die partijen verlaten, zoals ook elders in West-Europa. Ze hebben verschillende grieven jegens de overheid, maar de golf in 2015 van meer dan 160.000 vooral Syrische asielzoekers heeft veel wrijving en volgens velen een golf aan misdaden veroorzaakt. De SD heeft dit vrijwel als enig thema en profiteert daar nog steeds van, ondanks het feit dat de immigratiestroom drastisch is ingedamd door de regering van Löfven.
Zijn oude sociaaldemocratische partij lijkt niet eens meer op een kwart van de stemmen te kunnen rekenen, een historisch dieptepunt. De SD zou met bijna een vijfde van de stemmen doorbreken als tweede partij, nog voor de liberalen die zich Gematigden noemen. Zij staan onder leiding van Ulf Kristersson en lopen in peilingen net iets achter op SD. De eerste prognoses worden na sluiting van de stembureaus zondag om 20.00 uur verwacht.
Maandag moeten de partijen die tot nog toe niets te maken wilden hebben met Åkesson, zich afvragen of ze een coalitie kunnen smeden zonder zijn hulp.