Scheidsrechter maant trainer FC Groningen tot respect (video)

Een opmerkelijk moment in de Eredivisie zaterdagavond. De arbiter was de kritiek van FC Groningen trainer Robert Maaskant beu en wees hem de les door een bandje te tonen met de tekst ‘respect’. Het incident vond plaats in de wedstrijd tussen FC Groningen en VVV-Venlo (0-0). In de 56e minuut protesteerde Maaskant fel na een beslissing van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. De arbiter zou een overtreding op Zeefuik over het hoofd hebben gezien. De arbiter was het gedram zat en liep opzichtig naar hem toe om hem tot respect te manen. Trainer Maaskant noemde de actie een 'toneelstukje'. 'Ik reageerde voor mezelf. Dan loopt hij veertig meter naar me toe om dat bandje te laten zien en me te kakken te zetten. Zoiets had hij van tevoren al bedacht. Daarbij is voetbal ook emotie. Hij moet dus niet doorslaan. Dan kan hij beter op de fiets gaan zitten met een T-shirt met daarop de boodschap 'respect'.' Gözübüyük zag de actie als een 'persoonlijk statement'. 'De vierde official zei dat ik moest komen omdat Maaskant fel reageerde op een beslissing. Kom op, je hebt een voorbeeldfunctie en vergeet dat niet', zegt de scheidsrechter tegen Eredivisie Live. 'Als mensen dit een toneelstuk vinden, dan denk ik dat ze heel snel vergeten zijn wat er vorige week is gebeurd. Dit is jammer', doelend op de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen waarmee hij kennelijk nogmaals wilde benadrukken dat trainers een voorbeeldfunctie hebben. Bekijk hier het incident en de meningen daarop.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Als trainer Maaskant ‘voor zichzelf’ reageerde, zoals hij zei, had hij beter gewoon zijn mond kunnen houden. Het opvoeden van jonge voetballers begint bij de trainer. Als die zich al niet kan beheersen, dan is het logisch dat zijn elftal hem op den duur gewoon nadoet.

 2. 21-12-12 StarTime

  Je kunt ook overdrijven. De scheidsrechter moet neutraal blijven. Respekt is in deze maatschappij ver te zoeken.
  Het draait alleen nog maar om geld en dan tellen emoties ook niet meer.
  Er staat wat op het spel zullen we maar zeggen.

  We zullen maar zwijgen over omkoping.

 3. malky

  Zou Maaskant een opmerking over de armeense kwestie gemaakt hebben?

 4. RhodBerth

  Kritiek hebben op de scheids is niet hetzelfde als respect missen.
  Maaskant had terechte kritiek. Dat mag gezegd worden. Respect betekent dat je het netjes houdt. Respect gaat ook twee kanten op, nl. dat de scheids de spelers/trainers in hun positie begrijpt, inclusief emoties en kritiek.

Reacties niet toegestaan