Saudi-Arabië valt over gewoonte van trainer met pruimtabak

De Belgische trainer Michel Preud'homme heeft voor veel deining gezorgd in Saudi-Arabië. Tijdens een bekerwedstrijd kwam hij vol in beeld op de televisie, terwijl hij een plukje pruimtabak onder de bovenlip schoof. Het filmpje met het gewraakte moment staat inmiddels ook op YouTube. Preud'homme fungeert al anderhalf jaar als goed betaalde trainer van de club Al Shabab. In zijn eerste seizoen maakte de Belg naam door meteen de titel van Saudi-Arabië te winnen. Dit jaar loopt het minder met Al Shabab. In de bekerwedstrijd tegen Al-Raed ging het vlak voor tijd weer mis (2-3). Maar de media wonden zich nauwelijks op over de nederlaag, maar veel meer over het opmerkelijke moment in de 85ste minuut, waarop Preud'homme zijn doosje met pruimtabak tevoorschijn haalde en een plukje in zijn mond stopte. De televisie registreerde dat live beeldvullend. 'Een slecht voorbeeld voor de jeugd', veroordeelde de pers het gedrag van Preud'homme. 'Roken is sowieso verboden in de dug-out'. De koning van Saudi-Arabië, een land met strenge en strikte regels, kondigde onlangs een wet aan om het roken terug te dringen. De club heeft al laten weten de trainer voor zijn daad een boete te zullen geven. Preud'homme, een voormalig doelman, nam de gewoonte over van de Zweed Ralf Edström. Ze speelden samen bij Standard Luik. Ook als trainer van FC Twente stopte de trainer tijdens de wedstrijd vrij regelmatig pruimtabak onder de bovenlip. De pruimtabak is in verschillende smaken te koop, maar bevat nicotine en is verslavend.  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. delamontagne

  er was eens een [ Z-Amerikaanse ] voetballer die een “kruisje sloeg” ( Katholiek gebruik..) na een behaalde goal in dat “verheven”land. Is na arrestatie gelijk ,t land uitgevlucht.

  ingezonden stuk:::AD
  Briefschrijver Van Lieshout meent dat Moslims Jesus niet beledigen (AD 17-9). Ik heb 15 jaar in moslim landen gewerkt. In veel van die landen is de invoer van religieuze lectuur streng verboden. Ik heb gezien dat de douane in Saudi Arabia een bijbel uit de handbagage van een Nederlandse man haalde en die voor de ogen van iedereen verscheurde. Daarna werden de bladzijden langs het achterwerk van de douanier gehaald alvorens in de prullenbak te verdwijnen. De eigenaar van de bijbel werd door de douane meegenomen. En zo ken ik nog meer van dergelijke verhalen.
  Jaap Kunz, Rotterdam

 2. disqus_cDEBEY6Kl8

  Fascistenstaat

Reacties niet toegestaan