Michael Boogerd, Thomas Dekker, Denis Mensjov en Michael Rasmussen, allemaal aan de dope

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat toprenners van de Rabobank verboden bloedtransfusies ondergingen in Oostenrijk. Michael Boogerd, Thomas Dekker, Denis Mensjov en Michael Rasmussen behoorden tot de klantenkring van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner, schrijft NRC. De bloedafnames werden uitgevoerd door de Weense bloedbank Humanplasma, en later door Matschiner zelf. De dopinghandelaar heeft tegen de politie verklaard dat hij Rasmussen, Boogerd en Dekker in het dorpje Steyrermühl heeft behandeld. Ploegarts Geert Leinders van de Rabo-wielerploeg heeft een centrale rol gespeeld bij dopinggebruik in het team. Renner Levi Leipheimer heeft dat verklaard tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada, zo blijkt uit de ongecensureerde versie van zijn verklaring die NRC Handelsblad heeft ingezien. Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-jaren (2002-2004) „doorging met het gebruik van epo”. Volgens hem gebeurde dat onder supervisie van Leinders. „Ik werd bij het gebruik geholpen door Rabobank teamdokter Geert Leinders, van wie ik epo kocht.” De Belgische arts, verklaarde Leipheimer, „verzorgde het dopingprogramma” bij Rabo. De getuigenverklaring maakt deel uit van het Usada-rapport over Lance Armstrong. Usada publiceerde een geanonimiseerde versie van de verklaring. NCR schrijft het origineel ingezien te hebben.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Waarom zou je alleen medische wetenschap mogen gebruiken als je ziek bent? We moeten prestatieverhogende middelen omarmen als een manier om de mensheid vooruit te helpen.

  • Jannie Ooms

   Ik ben het helemaal met je eens. Armstrong, Boogerd, Dekker: ze waren allemaal al topsporters en namen alleen iets om nog beter te presteren. Dat doet aan hun prestaties niets af, en al helemaal niet als mijn vermoeden juist is dat nagenoeg elke wielrenner middeltjes gebruikt(e). Dan is er namelijk ook geen sprake van oneerlijke concurrentie.

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan