Hardlopers opgelet: leer jezelf géén nieuwe looptechniek aan

Rondom hardlopen is een hele markt ontstaan: van winkels die je heel dure schoenen en kleding aansmeren tot coaches die je de juiste techniek willen leren. Het doel is vaak om de kans op blessures te verkleinen. Maar helpen doet het allemaal geen zier.

De laatste jaren is er veel te doen over looptechniek. Je moet landen op je voorvoet en afwikkelen van teen naar hiel. Daarmee zou je efficiënter lopen en de kans op blessures voorkomen. Maar een nieuwe overzichtsstudie toont aan dat het niet werkt. De onderzoekers, wiens studie in Sports Medicine verscheen, vergeleken maar liefst 53 onderzoeken naar verschillende loopstijlen.

Hoofdonderzoeker Christian Barton reageert: “Ons uitgebreide onderzoek toont aan dat iemand vertellen dat ze op hun tenen moeten lopen in plaats van op hun hielen hen minder efficiënt maakt, toch op korte termijn. Daarnaast is er geen bewijs dat op je tenen lopen een betere manier is om blessurevrij te blijven.” 

De studie concludeert dat er geen enkele loopstijl is die bewezen de kans op blessures verkleint, wel is aangetoond dat je prestaties achteruit gaan als je je loopstijl verandert. De onderzoekers adviseren dan ook om je natuurlijke loopstijl te behouden. Dan presteer je het best, loop je het prettigst en heb je evenveel kans op blessures als met andere loopstijlen.

Gewoon lekker blijven hardlopen zoals je dat zelf het prettigst vindt dus. Scheelt je ook weer geld voor een dure loopcoach.