Rasmussen geeft het nu zelf toe: Hij heeft 12 jaar doping gebruikt

HERNING (ANP) - De Deense wielrenner Michael Rasmussen heeft donderdag in Herning in een verklaring toegegeven grote delen van zijn loopbaan gebruik te hebben gemaakt van verboden prestatiebevorderende middelen. Dat deed hij onder meer in zijn tijd als Raborenner.

Rasmussen werd in 2007 als geletruidrager uit de Tour gehaald en op staande voet ontslagen omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen tijdens de voorbereiding. Over dat ontslag loopt nog een rechtszaak. Rasmussen eist 5,7 miljoen euro aan gederfde inkomsten omdat hij onterecht ontslagen zou zijn. Hij zegt dat de ploegleiding op de hoogte was van zijn fraude.

In zijn verklaring laat Rasmussen weten tussen 1998 en 2010 verboden middelen te hebben gebruikt. ,,Vanaf vandaag ben ik gestopt als wielrenner, ik wil met de autoriteiten samenwerken om de problemen in de wielersport te helpen oplossen'', zei Rasmussen, die nog actief was voor de kleine ploeg Christina Watches. ,,Ik heb epo, groeihormonen, insuline en cortisonen gebruikt en bloedtransfusies ondergaan. Ik ben blij na deze bekentenis deze last niet langer te hoeven dragen.''